Σήμερα 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα πένθους, ο ΑΣ ΠΑΟΚ και το ιστορικό του τμήμα μοιράζεται μαζί σας ένα βιογραφικό αφιέρωμα σε έναν Τραντέλληνα, Πόντιο που πρόσφερε τα μέγιστα στον ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, στους Κωνσταντινοπολίτες, στους Πόντιους, σε όλους τους πρόσφυγες.
Η ιστορία της προσφοράς του Θεοφυλάκτου πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στην ημέρα ίδρυσης (15/01/1923) του μητρικού σωματείου του ΠΑΟΚ της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών μια και αποτέλεσε τον πρώτο πρόεδρο της "Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών" του πρώτου κοινωνικού φορέα των προσφύγων, Κωνσταντινουπολιτών στην Ελλάδα. Στο ιατρείο του, απέναντι από την "Αγία Σοφία" στη Θεσσαλονίκη (εκεί που είναι σήμερα η μπουτίκ του ΠΑΟΚ), γινόταν οι εγγραφές των νέων μελών του Συλλόγου.
ΠΑΟΚ - Πόντος στη σημερινή εποχή.
Το ένδοξο παρελθόν μας οδηγός για το λαμπρό μας μέλλον. Επίσης μία απο τις συνδέσεις του παρελθόντος με το παρόν είναι το σπίτι των ακαδημιών του ΠΑΟΚ όπου άλλοτε στεγαζόταν η Εύξεινος Λέσχη.
Ο σημερινός μας Πόντιος, Ηγέτης Ιωάννης Σαββίδης, συνεχίζει το έργο της προσφοράς και της αλληλεγγύης στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό και στοχεύει στο λαμπρό μέλλον ξεπερνώντας ήδη κάθε μας προσδοκία. Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάιο του 2017 έχει ιδρυθεί στο ΑΠΘ έδρα Ποντιακών Σπουδών, για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενταγμένου στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής κατά τους νεότερους χρόνους. Τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό έργο (εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων) της Έδρας Ποντιακών Σπουδών βασίζονται στην οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιωάννης Σαββίδης», μετά το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Μάιος 2016). Στους στόχους της Έδρας είναι ασφαλώς τόσο η μελέτη και η επιστημονική προσέγγιση όσο και η ανάδειξη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.
acpaok
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου