"Είχαμε το πρώτο στάδιο, το διερευνητικό που για μένα είναι και πιο σημαντικό. Είναι προφανές ότι αν δεν προκύψει κάτι, η υπόθεση πάει στο αρχείο. Από την ώρα όμως που παραπέμπεται στο δικαστικό τμήμα, έχουν διαπιστωθεί κάποιες παρατυπίες που θα εξεταστούν πλέον εκεί. Κάποια στοιχεία παραβατικότητας έχουν διαπιστωθεί. Ποια είναι αυτά και τι μπορεί να αποδείξει ο καθένας, είναι ένα άλλο κεφάλαιο και θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι, επειδή διαβάζω κρίσεις κλπ, ότι η επιτροπή δεοντολογίας χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη μυστικότητα. Είναι μία ιδιαίτερη επιτροπή, που μπορεί να εξετάσει τα πάντα και να εφαρμόσει κανόνες διερεύνησης με πολλά μέσα. Δεν έχει την εικόνα των υπόλοιπων επιτροπών ή δικαστικών οργάνων.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που δε συμφωνώ, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Όταν υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια, δημιουργούνται υποψίες από τους εμπλεκόμενους κι αυτό επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα. Σε κάποια σημεία, έχω αντίθετη άποψη, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη".
Για την διαδικασία της Τετάρτης: "Θα μπορούσε να υπάρξει δυνατότητα κι ακροάσεως. Εγώ προσωπικά θα έλεγα, ότι πάντα είμαι υπέρ της ακροαματικής διαδικασίας. Η τηλεδιάσκεψη είναι ένα άλλο πράγμα. Στην ακροματική διαδικασία οι δικαστές διαπιστώνουν πράγματα, κάνουν ερωτήσεις, βλέπουν αντιδράσεις...".
Για το πόσο γρήγορα ορίστηκε η εκδίκαση: "Συνήθως οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Πολλά πράγματα στη χώρα, εξαρτώνται κι από τη δημοσιότητα. Επηρεάζονται ακόμη και οι δικαστές από την δημοσιότητα που παίρνει ένα ζήτημα και προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Εγώ θεωρώ ότι δύσκολα θα έχουμε σύντομα τελεσίδικη απόφαση. Δικονομικά, η δυνατότητα της επιτροπής δεοντολογίας, είναι πολύ μεγάλη και το φάσμα είναι μεγάλο. Υπάρχει η δυνατότητα νέων στοιχείων, υπάρχουν πολλά... Είναι αρκετά πράγματα που προκύπτουν από τους κανόνες κατά τους οποίους λειτουργεί η επιτροπή για αυτό και νομίζω ότι δε θα φτάσουμε σύντομα σε μία τελεσίδικη απόφαση".
Για το αν μπορεί το δικαστικό τμήμα να αποδεχτεί ή όχι το πόρισμα: "Και πάλι, δεν είναι δεσμευτική η απόφαση ή η γνωμοδότηση του ερευνητικού τμήματος. Σε κάποια σημεία τους δίνει τη δυνατότητα να κριθούν. Οι κανονισμοί λένε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ποινές. Αν υπάρχει θέμα με τους αγώνες και την ακεραιότητά τους, οι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν συγκεκριμένες ποινές. Είναι διάφορα πράγματα, τα οποία για αυτό σας λέω ότι έχω τις αμφιβολίες μου για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αν πηγαίναμε σε μία πλήρη κι αυστηρή εφαρμογή των κανόνων, θα πηγαίναμε σε αυστηρές ποινές".
Για το αν υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας: "Υπάρχει περίπτωση να προσφύγει και στο CAS αν η απόφαση της επιτροπής δεν τον ικανοποιεί. Ας μην περιμένουν κάποιοι ότι θα έρθει σύντομα μία τελεσίδικη απόφαση. Είναι μία σοβαρή υπόθεση, με διαστάσεις που αγγίζουν μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός κι όλα αυτά επηρεάζουν. Μιλάμε για τον Ολυμπιακό κι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Είναι προφανές ότι από την ώρα που οι κανόνες προβλέπουν τη δυνατότητα προσφυγής, οφείλει κάποιος να εξαντλήσει τις διαδικασίες στα ελληνικά, αθλητικά όργανα. Ο κανονισμός ξεκαθαρίζει ότι διάδικος είναι μόνο ο κατηγορούμενος. Καταγγελία μπορεί να κάνει ο καθένας, που έχει ένα άμεσο συμφέρον. Σαν ενέργεια προβλέπεται. Αλλά αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις οργάνων, είναι δύσκολο. Αν κριθεί από την επιτροπή στο ουσιαστικό μέρος κι όχι όπως έγινε στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, αυτούς τους κανονισμούς τους αποδέχεται και η UEFA.
Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την FIFA και την UEFA είναι να προστατεύεται πάντα η ακεραιότητα των αγώνων. Να είναι το ποδόσφαιρο ηθικό και για αυτό το προστατεύουν γιατί είναι το προϊόν τους. Δε θέλουν να εκκρεμούν υποθέσεις για αυτό και μπαίνει πάντα στο ουσιαστικό ζήτημα και δεν αρκείται σε δικονομικές... ντρίπλες, που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Το πνεύμα που υπάρχει είναι αυτό: ουσιαστική διερεύνηση, ουσιαστική προστασία του ποδοσφαίρου κι ουσιαστική εφαρμογή των ποινών".
libero 107.4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου